4 x Dikke Vette Chardonnay (en kaas!)

De proefgroep kwam weer bij elkaar. Het thema voor deze maand? Dikke Vette Chardonnay. Daar konden we wat mee! Vier man kochten elk hun eigen interpretatie op “Dik” en “Vet”. Het resultaat? Een hele dikke, vette avond.

Chardonnay wordt ook wel de slet onder de druiven genoemd. De misogynistische vergelijking wordt gemaakt omdat ze “het op elke bodem doet”. Oorspronkelijk komt de Chardonnay uit de Bourgogne. Deze druif heeft de geweldige eigenschap om zich volledig te voegen naar de omgeving waar ze geplant staat. Daarom is ze zo succesvol in de nieuwe wereld en drinken we er liters en liters van weg wereldwijd. Trouwens: Riesling heeft bijna dezelfde eigenschappen, maar die wordt koningin genoemd. Logica.

Dat aanpassingsvermogen en de enorm verschillende stijlen van Chardonnay kwamen ook deze avond heel erg naar voren. Het leuke is dat we eigenlijk alleen nog maar in de oude wereld  zijn gebleven. Wie weet hoppen we nog een keertje naar andere varianten van dit thema.

Kaas

Er is een hardnekkige aanname dat bij kaas eigenlijk voornamelijk rode wijn of port gedronken moet worden. Pertinent. Niet. Waar. Ik durf zelfs te stellen dat er bij de meeste kazen wit beter gaat dan rood. De eerste wijnhandel waar ik trouw kwam – ze verkopen helaas niet meer aan particulieren – tipte me het Elmar Handboek Franse Kaas. Volgzaam als ik ben *kuch* kocht ik dat boek en ik adviseer je hetzelfde te doen. In dat boek vind je 350 kazen die mijn stelling behoorlijk onderbouwen.

Deze avond onderbouwde de stelling in ieder geval ook. Onze gastheer had een keur aan kazen geregeld die het elk weer geweldig deden bij een van onze wijnen, althans dat bleek tijdens de avond. Zo hadden we onder andere een Valance (dit is een geitengaas gerijpt in as), een Camembert en een Gorgonzola Dolce. Mijn favorieten waren een oude brokkelkaas waarvan we de naam niet meer konden noemen en een Affidélice Chablis. Deze lepelkaas is een soort Epoisses, maar dan gewassen met Chablis. Een schot in de roos voor een van de wijnen die meegenomen werd naar deze avond!

Chardonnay #1: Riedingerhof 2014

Onze instap-referentie voor de avond: Een superbasic Chardonnay. De Riedingerhof in Merano is een wijngaard annex bed & breakfast in – ja we kunnen de fles lezen – Zuid-Tirol. Hier hebben we wijnmaker Hansi (en appelteler Franzi, je kunt me opvegen) die in de wijngaard verschillende wijnen maakt van o.a. Gewürztraminer en Chardonnay. De wijn is nergens anders te koop en zo onbekend dat Vivino er 24 uur voor nodig had om er een item van te maken.

Het was een hele leuke starter voor de avond. Een eenvoudige en op staal gerijpte chardonnay. Eigenlijk heel puur en basic. Een frisse neus met citrus, gras en appel en smaken die exact die tonen bevestigen. Niets is echt super intens, maar toch erg lekker. Een hele schattige Chardonnay eigenlijk. Misschien dat schrijver dezes zich achteraf ook door het beeld van de wijnmaker heeft laten beïnvloeden, maar dat terzijde.

Welke kaas?

De Valance wat ons betreft. De zuurgraad van de geitenkaas en de wijn zijn behoorlijk complimenterend.

Waar te koop?

Niet! Ha! Of je moet naar de Riedingerhof rijden en het daar ophalen. 🙂

Chardonnay #2: Bouchard Aîné & Fils – Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune Les Prieurés white 2014

Een hele mond vol en na de vorige wijn direct ook een hele neus vol! Het kan best relatief zijn, maar na de vorige wijn knalt het aroma hier het glas uit. De neus is  vol van bloemen, honing en later ook meloen. Qua smaak komt eerst citrus naar voren, maar daarna ook meloen. De wijn heeft iets grassigs. We krijgen het niet goed gedefinieerd, maar vegetale tonen zitten er zeker in, om maar in het wollige taalgebruik te blijven. De wijn heeft ook zeker boter en vettigheid, we vermoeden dat hij sur lie gerijpt is. Het is helaas niet goed na te gaan, de wijn is niet breed verkrijgbaar, maar daarover in de volgende alinea meer…

Welke kaas?

Valance, valance, wat doe je met ons!? Ook hier gaat hij goed bij, hoewel de meer vettige kazen zoals de Camembert en de Chablis het ook prima doen bij deze wijn.

Waar te koop?

De Sligro heeft deze wijn staan, dus ik zou zeggen: Regel dat KvK-nummer en laat jezelf daarna plat bellen over hoeveel goedkoper je energierekening wel niet kan, hoeveel beter je website wel niet kan zijn én (en dit vind ik de mooiste koude acquisitie) dat ze een niet bestaande collega van je hebben gesproken op een beurs waar je nog nooit van gehoord hebt en dat ze daarom even bellen. Serieus, doe het. De wijn is het waard

Chardonnay #3: Avigue Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes 2014

Queen C van de avond ging open. Wauw! Deze wijn liet hier in volle glorie zien wat je zoal met Chardonnay kunt doen. In balans, complexiteit, afdronk, the works! Alles leek goed in deze wijn en ze stak met kop en schouders boven de rest uit. Qua geur was de wijn fris citrusachtig met daarna bloemen en naarmate de wijn wat opwarmde, kwam de geur van hazelnoot ook vrij.  Ik ben gek op wijnen met een zekere mineraliteit en deze stelde zéker niet teleur. Er werd geconstateerd dat deze wijn Sur lie heeft gerijpt. Het geeft de wijn net even die tik van toast zonder in te boeten aan frisheid. Sja, wat valt er meer over te zeggen? Dit was de eerste fles die ook daadwerkelijk gelijk op ging.

Welke Kaas?

What grows together, goes together gaat ook op voor soortgelijke kaas 🙂 Époisses doet het volgens Elmar’s goed bij deze wijn en dat geldt zeker ook voor de Chablis. Toch leuk om te merken dat zo’n vette kaas met zo’n mineralige wijn kan combineren. De Valance zal in de tussentijd al op geweest zijn, dus dat zullen we nooit weten.

Waar te koop?

Deze wijn werd getipt door Wijnhandel van Iersel, mocht je ooit in Waspik komen dan weet je wat je moet doen. Ze hebben ook een webshop, maar exact deze heb ik daar niet gezien.

Chardonnay #4: Dom Minval – Chardonnay/Viognier

Wat is dat met Viognier, je haalt hem er altijd weer uit. Hier is het geen uitzondering. Zelfs zonder het te melden wist iemand direct de druif te identificeren. Ik hou er wel van. Hij was duidelijk zuidelijker geteeld dan de rest. Het fruit was direct steenfruit, een beetje tropisch zelfs. Ik geloof dat iemand ook honing noemde. Een aromatische wijn die lekker filmend was van het hout. Dik en Vet en een lekkere makkelijke afsluiter van de avond.

Welke kaas?

Eigenlijk paste alles wat een beetje vet was bij deze wijn. Er was geen duidelijke voorkeur. Dus vooruit, we geven hem de camembert. Kan ie prima hebben.

Waar te koop?

Die favoriete wijnhandel waar ik het bijna elke week over heb? Dat is Albertus Wijnen in Rosmalen. Hij is online ook op diverse plaatsen te krijgen, maar ook in de webwinkel van Albertus. Dus hop!

Kor Bras

Ik ben Kor. Een keertje binnenlopen bij een wijnwinkel is inmiddels uitgemond in een ware obsessie met wijn, thee en gastronomie. Vond je dit artikel leuk? Volg me – via een van de links hieronder – en blijf op de hoogte van nieuwe artikelen.