5 tips om zelf wijn in de wijnwinkel te kopen.

Zoals je van mij misschien wel weet ben ik een groot voorstander om wijn te kopen bij de lokale wijnwinkel. Zelf vlieg ik graag even naar Albertus Wijnen, Proef of Ben’s Favourites om een flesje te halen.

Een wijnwinkel binnen stappen kan, zeker de eerste keer, je misschien imponeren. Zoveel flessen wijn en hoe kies je nu de juiste? Hoe weet je wat lekker is? In mijn omgeving leidt het nogal eens tot de vraag: Kor, wil jij een wijn voor mij kopen die lekker is? Dat doe ik met liefde natuurlijk, maar je kunt dat ook heel goed zelf! 5 tips om je over de drempel van je lokale wijnwinkel te helpen:

1. Vraag!

Die vrouw of man die in de wijnwinkel staat, bijt niet… hard. Zij of hij is er ook niet om je uit te lachen omdat je niets van wijn weet, de wijnhandelaar is er om je een goed advies te geven en je met een lekkere wijn naar huis te laten gaan. Om een goed advies van deze verkoper te krijgen moet je wel wat meegeven waar hij of zij wat mee kan. Als belangrijkste misschien wel de volgende tip….

2. Bedenk wat je budget is

Dit is toch waar het vaak om gaat. Je wilt wel een lekkere wijn, maar er ook niet teveel voor betalen. Dat is geen enkel probleem! Bedenk wel: als je minder dan 5 euro wilt betalen voor een fles wijn, dan kun je beter bier gaan kopen. Ik heb al eens geschreven waarom.

Vertel de wijnhandelaar gerust wat je budget is en misschien ook voor welke gelegenheid of met welke reden je een wijn haalt. Het maakt nogal een verschil als je een wijn kiest om zomaar even door de week weg te drinken of dat je iets wilt waar je bewust voor gaat zitten om te proeven en te drinken.

3. Ontdek wat jij lekker vindt

Je zult best vaker een wijn drinken. Maak in je telefoon een notitie wat voor druif het was en uit welk gebied de wijn kwam. Daarmee kun je verder ontdekken wat jij lekkere wijn vindt en de wijnhandelaar kan je eventueel iets aanraden wat erop lijkt of wat je dan óók lekker zult vinden.

Je mag ook best omschrijven wat je lekker vindt in wijn en dat hoeft echt niet in jargon. “Ik wil graag een witte wijn. Fris en niet teveel fruit.” is al heel bruikbaar voor de verkoper.

4. Haal wijn voor bij het eten

Wil je het nog makkelijker maken voor jezelf? Laat dan de verkoper iets voor je uitkiezen voor bij het eten. Bedenk een lekker gerecht dat je wilt koken in het weekend en laat je daar een fles bij adviseren.

Misschien dat je iets meeneemt wat je anders niet gekozen zou hebben, maar geloof mij: Het werkt. Eigenlijk ben ik zelf ook op deze manier begonnen.

5. Ga terug

Was de wijn lekker die je gehad hebt? Ga terug naar de winkel en vertel het. Ik heb er altijd versteld van gestaan wat diverse verkopers van je onthouden als je iets bij ze gekocht hebt. Nog een voordeel van eens in de zoveel tijd bij dezelfde winkel terug komen: als de wijnverkoper en jij elkaar leren kennen kun je heel makkelijk je smaak in wijn verbreden.

Cheers!

Kor Bras

Ik ben Kor. Een keertje binnenlopen bij een wijnwinkel is inmiddels uitgemond in een ware obsessie met wijn, thee en gastronomie. Vond je dit artikel leuk? Volg me – via een van de links hieronder – en blijf op de hoogte van nieuwe artikelen.