Wijn
Mosselwijn 2019: Albariño
Afgelopen weekend begonnen The International Albariño Days (1 tot en met 5 augustus). We kunnen natuurlijk met ruim 1.300 verschillende druivenrassen een driejarig rooster maken en elke dag voor een druif uitroepen, maar deze kwam mij wel uit.
Een jaar bij de opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier, level 3
En toen was het laatste examen geweest. De boeken weer opgeruimd en - als het goed is – een jaar lang lessen volgen op de Academie voor Gastronomie voorbij. Een heel jaar met van alles rondom keukenkennis, wijnkennis, gastronomie en alles wat rondom het runnen van een...
Rosé Monday – drie keer wijn-spijs met rosé in de winter
"Och, die arme rosé-boeren", reageerde m'n wijnhandelaar toen ik bij hem kwam. Ik wilde afgelopen zomer een artikel schrijven met alternatieven voor rosé. -"Ze moeten het al hebben van de zomer," ging hij verder, "en dan moet er ook nog een alternatief komen...
Wijnfavoriet: Sulayr
Het zal de meesten niet ontgaan zijn, in de periode 2018-2019 volg ik de opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier bij de Academie voor Gastronomie. Een onderdeel van deze opleiding is dat we een fictief restaurant opzetten met een wijnkaart met een bepaald thema....
kalfswangen en sauvignon blanc
Het is eigenlijk bevreemdend dat er in een land met zoveel melkvee als Nederland zo weinig kalfsvlees gegeten wordt. Misschien komt het door de aaibaarheidsfactor van de beesten, ik weet het niet. Maar feit blijft: zonder kalf geen melkkoe…
Servus! Een Oostenrijk-proeverij bij Wijn bij Stijn
's-Hertogenbosch is een zegen voor de wijnliefhebber. Je kunt elk weekend wel weer een proeverij, een wijn-spijswandeling, een wijnmakersdiner of een of ander foodfestival bezoeken. Ik hou ervan. Kortgeleden bezocht ik een proeverij bij een van mijn vaste plekken:...
Dag Asperges, hoi mosselen!
Het is 24 juni geweest, dus het Aspergeseizoen is weer voorbij. Maar dat betekent ook: de mosselen zijn weer terug! Ik ben getrouwd met een Zeeuw, dus ja, probeer daar maar eens aan te ontkomen.
Vroeger at je mosselen alleen met de R in de maand, dit was voornamelijk voordat gekoelde transporten bestonden. Tegenwoordig is dat niet echt van toepassing, maar we laten de mossel met rust tijdens het paarseizoen. In het voorjaar dus. En hoewel ik gek ben op het aspergeseizoen, kijk ik toch ook altijd wel weer uit naar de mosselen. Gewoon klassiek bereid, zeker in het begin. Die variaties zijn voor later.
4 x Dikke Vette Chardonnay (en kaas!)
De proefgroep kwam weer bij elkaar. Het thema voor deze maand? Dikke Vette Chardonnay. Daar konden we wat mee! Vier man kochten elk hun eigen interpretatie op "Dik" en "Vet". Het resultaat? Een hele dikke, vette avond. Chardonnay wordt ook wel de slet onder de druiven...
Mijn zomerfavoriet: Amalaya Blanco
Om maar niet te zeggen All Time Favorite! Deze wijn kwam ik tegen op een overzichtsproeverij in april. Ik heb direct een doosje besteld en hij doet het zo goed in Huize Schoot dat het doosje er bijna doorheen is. Amalaya, hopen op een wonder De wijn komt uit Salta,...