Sinds kort heb ik de Wijn-Spijs Bijbel van Victoria Moore in mijn bezit. Op een gegeven moment ga ik met zo’n medium de ordinairste dingen opzoeken. Wat moet ik drinken bij een bezorgpizza, of kant-en-klaar-chinees met babi pangang? Wat voor wijn bij bruine bonen met spek? Wat adviseert Victoria Moore bij Huismerk Naturel Ribbelchips? Ik vind dat waardevolle informatie.
In het laatste geval adviseerde het boek champagne. Ik zag het helemaal voor me: een fles Krug Clos D’Ambonnay, Bollinger R.D. Extra Brut of een willekeurige Dom Perignon met een kneuterig plastic Tupperwarebakje en chips. Tijdens zo’n kringverjaardag waar de gastvrouw elke 15 minuten door de kamer “Pak maar hoor! Daar staat het voor!” schalt. Ik had er gelijk zin in!
Champagne & Chips, why?
Waarom de schrijfster voor Champagne kiest is op zich niet heel gek, maar heeft misschien wel wat uitleg nodig. Bruisende dranken werken in principe verstrakkend en zouden ook eten nodig hebben die enigszins dezelfde kant op gaat.
Mousserende wijnen hebben alleen nog een eigenschap: ze laten zich heel goed combineren met filmende gerechten die anders grote problemen zouden geven. Bijvoorbeeld een zacht gekookt of gepocheerd ei, een stille wijn zou daar nooit overheen komen en daarom bestaat er zoiets als een champagneontbijt. Een mousserende wijn doet het vaak ook goed bij risotto en – waar ik vooral fan van ben – bij kaas.
Dat heeft te maken met de tweede fermentatie die een fles ondergaat. Tijdens deze fermentatie ontstaat het koolzuur dat wordt opgevangen. Na deze fermentatie krijgt de gist, die inmiddels dood is, een nieuwe functie: de enzymen in dit bezinksel geeft de wijn umami. Hierdoor wordt de wijn voller. Deze eigenschap komt vooral goed naar voren bij de hoogste categorie binnen de champagnes: de millésimes en de cuvées de prestige. De rijping op gistcellen, de lie, duurt vaak wel meer dan 5 jaar.
De stap van kaas is qua smaakrijkdom en componenten (zout, vet) naar chips niet zo heel groot meer. Maar dan komen bij een kleine bekentenis: Ik ben niet zo wild van champagne…
Iets anders dan?
Het is waar. Ik ben geen groot fan van champagne. Natuurlijk: Ik zou een prestigieuze champagne niet overslaan (en er zéker geen chips bij eten), want ze zijn geweldig. Meestal. Maar voor de prijs van een drinkbare champagne zijn er zoveel andere dingen te proeven. Dat vind ik persoonlijk veel leuker. Bovendien: voor veel minder geld kun je hele lekkere mousserende wijnen uit andere gebieden dan Frankrijk krijgen. Wijnen die op de gist hebben gelegen, vaak als millésimé (dus van één jaargang) zijn gemaakt en ook nog eens echt superlekker zijn. Ook met chips.
Een top 3 onder de €15,-
Veleta Sparkling Mist blanco
Ceci n’est pas un Cava. Deze wijn wordt gemaakt in Granada, Zuid-Spanje. Gemaakt met Vijiriega en een beetje Chardonnay volgens de ‘méthode traditionnelle’. Ergo, op dezelfde manier zoals champagne gemaakt wordt.
De Veleta heb ik een poos geleden bij Granada Wijnen gekocht tijdens hun halfjaarlijkse inloop proeverij en dámn! Die mag vaker gedronken worden!
Met de Veleta heb je een mooie goudgele wijn in je glas met een mooie lichte mousse. Hij ruikt naar appel, steenfruit en heeft een verrassende licht oxidatieve neus, wat een beetje aan sherry doet denken. Voor een mousserende wijn best een onverwachte wending, ik hou ervan.
In de mond is hij lekker fris, met aangename zuren en smaken van gedroogd fruit, brioche en amandelen. Een super-interessante wijn om te drinken.
Franciacorta Monzio Compagnoni Brut
De bubbel van wijnbar Wijn bij Stijn is ook in je wijnrek thuis te plaatsen. Toegegeven, daar is het nooit zo gezellig als bij Stijn (en Hanneke) aan de bar, maar je hebt in ieder geval een heel lekkere mousserende wijn.
Gemaakt van Chardonnay en Pinot Nero volgens, jawel, de méthode traditionelle. Het is het antwoord van Lombardije op champagne. De druiven krijgen wat meer zon en dat proef je zeker terug in je glas. Deze vintage wijn smaakt naar appel, perzik en doordat het 36 maanden op lie gelegen heeft, is er ook behoorlijk wat toast en brioche aanwezig.
Agustí Torelló Mata – Brut Cava Reserva
Eigenlijk vind ik de grote broer, de Gran Reserva, nóg lekkerder, maar we hebben een prijsplafond hier. Het is een van de bubbels die ik nogal eens ophaal bij Albertus Wijnen.
Deze Cava is lichtgeel, misschien zelfs een beetje groen en heeft een fijne mousse die lang in het glas blijft. De geur en smaak is fris fruitig. Je proeft duidelijk groene appel en zelfs een beetje citrus. Daarna komt ook hier weer de typerende rijpere smaak van brood of toast van de lie waar deze wijn minimaal 24 maanden op gelegen heeft.
Mag het een eurootje meer zijn?
En och als het iets meer mag zijn dan weet ik nog wel wat. Twee mousserende wijnen waar ik heel erg blij van wordt.
Agustí Torelló Mata – Cava Gran Reserva
Deze Cava heeft 36 maanden op de lie gelegen en stijgt in complexiteit boven de Reserva uit. Hij is wat dieper geel van kleur, rijper van smaak en verveelt geen moment!
Ik heb ze wel eens beide bij een diner gebruikt. De Brut reserva als aperitief en deze bij een dessert. Hij doet het bijvoorbeeld fantastisch bij een Époisses. En eigenlijk is hij niet eens zo heel veel duurder dan de Brut Reserva, dus als je eens net boven de twintig euro wilt uitgeven aan een lekkere bubbel…
Ferrari Perlé – Trentodoc
Dit wijnhuis werd in 2015 nog tot ‘Sparkling Wine Producer of the Year’ benoemd, dus ze doen iets heel erg goed, denk ik. Sowieso is Ferrari qua aantal flessen een grote speler binnen de mousserende wijnen.
Trento DOC of TrentoDOC?
De aanduiding van deze Metodo Classico is wat verwarrend. De DOC wordt omwille van de marketing aan elkaar geschreven. Hoe het ook zij, de Perlé is by far een van mijn favoriete bubbels om te drinken.
Hij is 100% chardonnay en wordt gemaakt van de druiven van de hoogst gelegen wijngaarden. Je hebt hiermee wederom een mooie goudgele wijn in je glas. Hij ruikt licht naar citrus en amandel én heeft natuurlijk weer die fijne toast en broodgeuren van de lie. Hij is zacht van smaak, heeft een lange afdronk. De loftrompet kan door blijven gaan met deze wijn. 😉
Reken op een euro of 30 en je hebt een fantastische bubbel in huis. Of je dat met chips wil eten mag je zelf bepalen. Cheers!