Dag Asperges, hoi mosselen!

Het is 24 juni geweest, dus het Aspergeseizoen is weer voorbij. Maar dat betekent ook: de mosselen zijn weer terug!

Vroeger at je mosselen alleen met de R in de maand, dit was voornamelijk voordat gekoelde transporten bestonden. Tegenwoordig is dat niet echt van toepassing, maar we laten de mossel met rust tijdens het paarseizoen. In het voorjaar dus. En hoewel ik gek ben op het aspergeseizoen, kijk ik toch ook altijd wel weer uit naar de mosselen. Gewoon klassiek bereid, zeker in het begin. Die variaties zijn voor later.

Maar ja, wat drink je daar dan bij? Door mijn wijnrek spittend kwam ik er eigenlijk op uit dat ik nog best wat leuke exemplaren heb voor bij de mosselen. Ik zou zeggen ga voor lekker strak, een beetje fruit en wie weet ook wat mineraliteit. Ik denk dat mijn huidige favoriet het heel goed zou doen, maar voor vandaag ga ik wat ander lekkers doornemen.

Laborie – Vermentino

De Huiswijn van het stel. Vermentino is van oorsprong een Italiaanse druif, maar wordt ook steeds meer onder deze naam in Zuid-Frankrijk verbouwd. Hij heeft een neus vol citrus en wat steenfruit en ruikt naar bloemen. De smaak neigt zelfs wat naar tropisch fruit, maar hij blijft lekker fris. In de afdronk heeft hij iets van grapefruit en een klein beetje witte peper. Misschien dat je het zelfs mineraliteit zou moeten noemen. Hij heeft de afgelopen winter een paar keer mijn wijnrek bevolkt en bewees zich prima bij deze schelpdieren.

Peacock – Wild Ferment Chenin Blanc

Chenin Blanc – of zoals ze in Zuid-Afrika zeggen: Steen – is ook een goede combinatie met mosselen. Deze – door Onne Kleyn “aanbevelenswaardige” genoemde – wijn ruikt naar peer en ananas, na verloop van tijd zelfs (ja lezertjes, we hebben ons best gedaan tijdens het proeven) een klein beetje naar buxus, maar is qua smaak heel erg fris. Dat komt door de vrij hoge zuurgraad van de wijn. Je proeft lekker wat fruit als peer, perzik en ananas en je merkt dat hij tikje hout mee heeft gekregen. Hij is een klein beetje filmend en smaakt door de invloed van het hout ook licht naar vanille en toast.

Misty Cove – Signature Sauvignon Blanc

Als je ooit op een proeverij zit en denkt: Mijn God, wat stinkt die kerel naast me naar zweet, dan heb je waarschijnlijk een glas Sauvignon Blanc voor je neus staan. Of niet, in dat geval: sterkte. Sauvignon Blanc is bekend om zijn typische geur. De een noemt het zweet, de ander netjes “tonen van buxus” en een laatste noemt het ordinair kattenpis. Ik bedien met het liefst van de eerste of laatste omschrijving ;).

Maar goed, hoe je Sauvignon Blanc ook waardeert: deze wijn gaat in kwaliteit een flinke stap omhoog. Op Instagram heb ik het al gehad over de biologische Pinot Noir van deze wijnbouwer, de Signature-lijn is de hoogste gradatie in de wijnen die ze leveren. Hij wordt alleen gemaakt de omstandigheden voor de ontwikkeling van de druiven optimaal zijn geweest. Dat belooft wat!

Ik proefde de wijn tijdens een inloop-proeverij van Misty Cove Wines zelf. En je merkt de opbouw als je de drie Sauvignon Blancs naast elkaar proeft. Ook hier weer in den beginne… citrus, maar die maakt al snel plaats voor passievrucht en een zekere kruidigheid. De wijn smaakt verder ook geweldig (jaa, ik vond het echt heel leuk) naar kruisbes, doet wat tropisch aan in de fruitsmaken, maar is superstrak met een lichte mineraliteit. Signature-waardig!

Spijs

Echt, heeft er iemand een recept nodig over hoe je mosselen klaarmaakt? Ik denk dat een ei koken bijna moeilijker is dan het bereiden van mosselen. Maar vooruit, voor de liefhebber…

Mosselen

Totale tijd 20 minuten
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 2 kilo mosselen
  • een zakje boerensoepgroente
  • 1 ui in ringen
  • 2 tenen knoflook geplet
  • een scheut olijfolie
  • een glas witte wijn
  • een handvol verse peterselie fijngehakt

Instructies
 

  • Spoel de mosselen en zoek ze even uit, haal de kapotte er tussenuit. Wil je héél zeker zijn? “pest” de mossel even door op de schelp te tikken, als hij dicht gaat dan is het goed.
  • Verhit de olie even in een grote pan en fruit kort de ui, knoflook en soepgroente.
  • Doe de mosselen in de pan en blus af met het glas wijn.
  • Laat de mosselen een paar minuten koken tot ze omhoog komen. Schud ze om en kook nog een paar minuten door. Daarna zijn de mosselen klaar. Strooi er wat gehakte peterselie over. Zo’n citroentje staat ook leuk, maar is op zich niet nodig.

Notities

Dien de mosselen direct op met patat of stokbrood en wat jij lekker vindt aan sausjes en smeersels.

Kor Bras

Ik ben Kor. Een keertje binnenlopen bij een wijnwinkel is inmiddels uitgemond in een ware obsessie met wijn, thee en gastronomie. Vond je dit artikel leuk? Volg me – via een van de links hieronder – en blijf op de hoogte van nieuwe artikelen.