Dingen die je moet weten voor je aan WSET 3 begint

WSET 2 was afgerond. Het was een opstap om te kijken of me verdiepen in wijn wel of niet iets voor mij was en één ding was na die 8 weken cursus hysterisch duidelijk: Ik wilde meer. Veel meer.

Het vervolg werd de Academie voor Gastronomie (beste keus ooit), waarbij WSET 3 slechts een onderdeel was. Dat klinkt denigrerend, maar na 8 maanden opleiding begon ik met de examentraining voor deze specialisatie. 5 dagen in 10 weken en klaar was Kor.

In die 5 cursusdagen tikten we het boek af, werden we voorbereid op het proefexamen en – misschien wel de grootste draak van het examen – de open vragen. We waren natuurlijk al maanden intensief met deze onderwerpen bezig geweest. We werden nu alleen gedrild op wat WSET wilde zien op hún examen.

Een paar inzichten:

Neem de tijd

Als je het boek van WSET 3 voor het eerst voor je neus krijgt, denk je: “Hoe krijg ik dit in Godennaam geleerd?” De studiegids geeft enkele goede tips. De belangrijkste daarvan is: neem de tijd.

Dit is niet iets dat je “even” doet. Het ligt er ook aan of je de cursus online afneemt of klassikaal doet. Je kunt met een dergelijke keuze je eigen tempo bepalen. Maar onthoud dat je veel tijd kwijt gaat zijn als je dit goed wilt doen.

Het studieboek is niet genoeg

Nu ja, misschien ligt het er ook aan wat je wilt: Alleen het papiertje halen of wil je echt meer leren? Het boek is veel dikker dan WSET 2, het is ook echt een handig naslagwerk, maar hoe langer ik ermee bezig was hoe meer behoefte ik had aan extra informatie.

In principe zou je genoeg kunnen hebben door het boek van buiten te leren. Waar ik persoonlijk van ging schuimbekken was de punten waarop het boek dan weer summier bleef. Een citaat:

Zinfandel wordt beschouwd als Californiës ‘eigen’ druivenras en wordt in een reeks stijlen verwerkt.

Daarna behandelt het boek een reeks smaakkenmerken die praktisch élke rode wijn ter wereld kan omschrijven. Het is natuurlijk persoonlijk, maar… DAAR KAN IK NIKS MEE!!

Mijn keuze was dan ook om er meer materiaal bij te halen. Nu hoef je het niet zo uitgebreid aan te pakken zoals mijn lijst met wijnboeken, maar een boek als The Oxford Companion to Wine was wat mij betreft onmisbaar voor wat meer verdieping.

Ook leuk: Bekijk TV-programma’s over wijn (de serie “a year in” of het kanaal Somm), luister podcasts en lees tijdschriften over wijn. Je herhaalt info op een andere manier, dat werkte goed voor mij. Wat ik ook een hele leuke manier vond was het volgende…

Proeven

Het is superhandig om de banden met je favoriete wijnbar aan te halen en daar eens op thema te gaan proeven. Op een doordeweekse avond aan de bar proefnotities schrijven helpt je echt verder. En het is ontzettend gezellig. En lekker.

Nog een tip: Hou themaproeverijen in de gaten en schrijf je daarvoor in.

Zorg dat je voorbereid bent

Los van wat ik hiervoor schreef is het boek nog altijd niet niks. De lezers die nu met Diploma Course bezig zijn zullen erom lachen, maar het is veel wat je moet weten. Bereid je daarom voor elke training voor.

De klassikale trainingen zijn doorgaans geweldig. Als je je goed hebt voorbereid. De trainer is een enorme bron van extra informatie, maar als je niets weet over het onderwerp van die dag (of avond) heb je er niets aan. Mijn ervaring is dat de lesdagen waar ik me echt goed op heb voorbereid nog altijd in mijn hoofd zitten.

Relax!

Onthoud altijd: Je bent bezig met een onderwerp dat je echt interesseert. Heb er lol mee. Op de dagen voor het examen dat de stress me als stoom uit de oren kwam hield ik me altijd voor: Relax, het is alleen maar wijn. Cheers!

Kor Bras

Ik ben Kor. Een keertje binnenlopen bij een wijnwinkel is inmiddels uitgemond in een ware obsessie met wijn, thee en gastronomie. Vond je dit artikel leuk? Volg me – via een van de links hieronder – en blijf op de hoogte van nieuwe artikelen.