Als er dan een lijst van culinaire boeken is, moet er ook een lijst over mijn favoriete wijnboeken komen. Of wijnboeken die ik heel graag zou willen hebben. Een bibliotheek moet blijven groeien.
Deze lijst bestaat uit wijnboeken van verschillend niveau, maar zijn wel altijd zinnig. Sommige boeken zijn heel erg specifiek op mijn persoonlijke interesses, maar hé: Als je er wat mee kan, doe er je voordeel mee!
Labels
Hier en daar voorzie ik een titel van een label. Je vindt in de lijst soms het label cadeautip, het wijnboek is toegankelijk en is een aardig cadeau voor iemand, of het label musthave, de betekenis mag voor zichzelf spreken.
Vind je dat er iets aan deze lijst ontbreekt? Laat het me vooral weten! Ik vul de waslijst graag aan met nog meer toffe wijnboeken.
Boekje van papier
Het meeste wat ik koop zijn naslagwerken. Bovendien ben ik fan van een gevulde boekenkast, daarom koop ik eigenlijk zelden tot nooit iets op e-reader. Mijn lifesaver hierin is de site boekwinkeltjes.nl. Ik beschouw het naast mijn kostenbesparing ook een milieubesparing. En wees eerlijk: als de inhoud hetzelfde is, wat zou het dan dat iemand anders dat wijnboek Inside Burgundy al eens gehad heeft en er vanaf wil?
En als het dan toch nieuw moet? Persoonlijk ga ik het liefst naar een lokale boekhandel, het scheelt een hoop dat deze vaak niet ver van een van mijn wijnhandels zit.
Wijnboeken:
Ancient Wine
McGovern, P.E. (2019). Ancient Wine. The search for the origins of viniculture. New Jersey, Verenigde Staten: Princeton University Press
Nadat ik het laatste tentamen voor mijn opleiding Gastronoom-Sommelier had afgerond kwam er dat zwarte gat: Und jetzt? Wat ga ik nu doen? Ik schreef een bucketlist met dingen die ik nog wil leren en lezen. Een daarvan is meer leren over de oorsprong van wijn en de invloed ervan op de ontwikkeling van samenleving en religie.
Dat dus. En waar anders te beginnen dan de goeroe van wijngeschiedenis, McGovern?
Herdruk beschikbaar vanaf oktober 2019
Champagne [Boxed Book & Map Set]
Liem, P. (2017). Champagne – The Essential Guide to the Wines, Producers, and Terroir of the Iconic Region. Berkeley, Verendigde Staten: Ten Speed Press
Ja, Gut. De subtitel zegt het wel zo’n beetje. Dit boek is gedetailleerd en uitgebreid. In Nederland hebben we Gert Crum als schrijvers van een van de betere boeken over Champagne (en ook Bourgogne, overigens). Wil je nóg een slag dieper gaan, dan is Peter Liem je man.
Een Kleine Geschiedenis Van Wijn
Phillips, R. (2001). Een Kleine Geschiedenis Van Wijn. Amsterdam, Nederland: Uitgeverij Forum
In mijn zoektocht naar literatuur om dieper de duiken in de geschiedenis van wijn kwam ik deze titel ook tegen. Het boek behandeld de geschiedenis van wijnbouw breed en diepgaand, met veel feiten en anekdotes. Het schijnt dat het boek goed vertaald is, dus een Nederlandse titel dit keer. Uiteraard omdat het net wat sneller leest.
Flawless
Goode, J. (2018). Flawless – Understanding Faults in Wine. Californië, Verenigde Staten: University Of California
Jamie Goode is een authoriteit die vaker in deze lijst voorbij gaat komen. Het boek Flawless is in 2018 uitgeroepen tot wijnboek van het jaar door NY Times. Dan doe je iets goed. Het boek is gedetailleerd en behandeld alle voorkomende wijnfouten. Van Azijnsteek tot Zwavel, in elk hoofdstuk gaat hij diep in op het onderwerp. Wat is de oorzaak? Hoe kun je het voorkomen? En is het wel altijd een wijnfout?
For the Love of Wine
Feiring, A. (2016). For the Love of Wine – My Odyssey Through the World’s Most Ancient Wine Culture. Lincoln, Verenigde Staten: Potomac Books
De volgende die ik tegenkwam in mijn zoektocht naar boeken over wijngeschiedenis is dit wijnboek. Georgië is waarschijnlijk het oudste wijnland ter wereld. Aan de zuidkant van de Kaukasus zijn archeologische vondsten gedaan die erop wijzen dat wijnproductie in Georgië terug gaat tot een kleine 8000 jaar voor onze jaartelling.
Alice Feiring is een groot voorstander van “natural wines”. Geen wonder dat ze zo’n prachtig en gedetailleerd verslag maakt van een land als Georgië. Een wijnland dat geen ander de traditie van natuurlijk en traditioneel wijn maken vast heeft weten te houden.
I Taste Red
Goode, J. (2016). I Taste Red – The Science of Tasting Wine. Californië, Verenigde Staten: University Of California
Ik heb op diverse plekken online over dit boek gelezen. Het boek is een uitvoerig en gedetailleerd werk over de perceptie van proeven. Hoe ons brein onze manier van proeven beïnvloed en hoe smaak ook onderhevig is aan cultuur, psychologie en filosofie. Goode doet in dit wijnboek grondig onderzoek naar de vraag of het systematisch proeven van wijn nu wel of niet objectief is.
Inside Burgundy
Morris, J. (2010). Inside Burgundy – The vinyards, the wine & the people. Londen, Verenigd Koninkrijk: Berry Bros & Rudd Press
Tijdens het college Bourgogne had de docent gedetailleerde kaarten bij zijn presentatie op het niveau van een kadaster. Ik. Moest. Dat. Hebben. Doorvragen waar hij dat vandaan had leverde me weinig anders op dan een schouder-ophalend: “Uit mijn eigen bibliotheek.”
Een half jaar later liet een studiegenoot mij deze titel zien. Niet in Nederland te krijgen, speciaal voor hem uit Beaune meegenomen. Eigenwijs als ik ben, zocht ik op boekwinkeltjes.nl naar de titel en jahoor! Ongebruikt, voor €50,- en direct door schrijver dezes besteld. Dat bleek een ontzettende gelukstreffer, want ik ben het boek daarna nooit weer tegengekomen.
Als je een beetje fan bent van Bourgogne of als je van gedetailleerde wijninformatie houdt, dan is dit wijnboek een absolute musthave! Als je er echt geld voor over hebt is het via een Franstalige site te bestellen. Reken op bedrag rond €80,-.
Sommigen menen dat het boek in Nederland niet te krijgen is, maar bestellen kan hier. (Atheneaum) Heb je geduld? Zoek periodiek hier. (Boekwinkeltjes)
Inventing Wine
Lukacs, P. (2013). Inventing Wine – A New History of One of the World’s Most Ancient Pleasures. New York, Verenigde Staten: W.W. Norton & Co
Ik kreeg dit boek getipt door een docent wijngeschiedenis. Paul Lukacs vertelt over de ontwikkeling van het maken van wijn. Hoe men ontdekte hoe je de wijn beïnvloed aan de hand van de locatie en druivenras. Het boek gaat in op de ontwikkeling van vinificatie-methodes en hoe de ontwikkeling van wijn hand in hand gaat met de ontwikkeling van de beschaving op dit halfrond.
Larousse Wijnencyclopedie cadeautip
Larousse. (2017). Larousse wijnencyclopedie – Franse en wereldwijnen – Ontdekken, kiezen, proeven en bewaren. Tielt, België: Lannoo Uitgeverij
Dit was mijn eerste encyclopedie die ik gekocht heb toen ik bezig was met WSET 2. Hij is effectief een beetje vervangen door de World Atlas, maar het blijft een mooi werk om door te bladeren.
Het verhaalt over de oorsprong van wijn, over het kopen en bewaren van wijn en behandelt de wijnlanden. Een nadeel? De overgrote aandacht voor Frankrijk. Maar goed, daar maakt menig wijnboek zich schuldig aan. Het is een uitgebreid naslagwerk en een leuke eerste encyclopedie om je verzameling mee te starten.
Neuroenology
Shepherd, G. (2016). Neuroenology – How the Brain Creates the Taste of Wine. New York, Verenigde Staten: Columbia University Press.
Na het boek Neurogastronomy verscheen het boek Neuroenology. Hierin schrijft Gordon M. Shepherd over hoe de smaak van wijn beleefd wordt door de hersenen. Bij het proeven van wijn zouden meer hersengebieden betrokken worden dan bij elke andere vorm van menselijk gedrag, aldus Shepherd.
The Oxford Companion to Wine musthave
Robinson, J. (2015). The Oxford companion to Wine (4th revised edition). Oxford, Verenigd Koninkrijk: Oxford University Press
Ken je dat wikipedia-effect? Dat je met een artikel begint, je klikt door naar het volgende artikel en zo ga je een uur door tot je eigenlijk niet meer weet hoe je uiteindelijk bij het lemma bent beland wat je aan het lezen bent? Dát effect heeft dit wijnboek op me.
Het is een geweldige encyclopedie, zoals eigenlijk alle Oxford Compagnions, met meer dan 4.000 lemma’s rondom wijn. Het mag duidelijk zijn: het is niet even een gezellig boekje voor in de trein, maar voor het serieuzere studeren rondom wijn een absolute aanrader.
The Science of Wine
Goode, J. (2019). The Science of Wine – From Vine to Glas. Californië, Verenigde Staten: University Of California
Na de andere twee wijnboeken van Jamie Goode mag deze natuurlijk niet in deze lijst ontbreken. Het boek heeft in de zomer van 2019 een 2e druk gekregen. Het boek gaat in op verschillende onderdelen die invloed hebben op de wijn. Terroir, biodynamica, maar ook het gebruik van sulfiet en genetische manipulatie van druivenrassen. Het is een bijzonder compleet naslagwerk dat ondanks het hoge niveau toch prettig weg leest.
The Story of Wine
Johnson, H. (2004). The Story Of Wine: Illustrated Edition. Londen, Verenigd Koninkrijk: Mitchel Beazley London Ltd
Ik sprak een van de docenten van The Northwest Wine Academy in Seattle. Ze was een groot fan van dit boek wat de geschiedenis van wijn aangaat. Hugh Johnson is natuurlijk een held op het gebied van wijn. In dit boek neemt hij de lezer mee in de geschiedenis van wijn maken vanaf het begin van de menselijke beschaving tot nu. Dit boek kwam oorspronkelijk uit in 1989, de herziene en geïllustreerde versie heeft naast een aantal updates ook een hele interessante youtube-serie die erbij hoort.
Wijn & spijs uit NL
Plas, K. van der. (2018). Wijn & Spijs uit NL. Rotterdam, Nederland: Trichis Publishing B.V.
De schrijver Koen van der Plas is (op het moment van het schrijven van het boek) sommelier bij Inter Scaldes***. Het boek is een inkijk in de afgelopen 50 jaar van wijnbouw in Nederland met voorbeelden, recepten en een index van bijna 100 wijnboeren in Nederland.
Helaas lijkt het niet meer te koop te zijn, dus zoek ik eens in de zoveel tijd bij Boekwinkeltjes.nl
Ergens gevonden? Tip mij! 😉
De wijn-spijsbijbel cadeautip
Moore, M. (2019). De Wijn-spijsbijbel. Amsterdam, Nederland: Uitgeverij Atlas Contact B.V.
Het leukste aan wijn vind ik het combineren met eten. Het toepassen van theorieën en praktische zaken uit het Proefboek en van mijn opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier vind ik geweldig. En dit boek natuurlijk niet minder.
Victoria Moore gidst in dit boek de lezer door de wereld van wijn en smaak. Ze daagt uit nieuwe combinaties te proberen en het boek is “een onmisbaar standaardwerk voor iedereen die graag wijn en eten combineert.”
Wijn van eigen bodem
Beukers, M. (2015). Wijn van eigen bodem – ontdek de lekkerste Nederlandse wijnen. Baarn, Nederland: Forte Uitgevers BV
In de zomer van 2019 hebben we een fietstocht door Nederland gemaakt. In 10 dagen hebben we 1000 kilometer gefietst en 5 wijngaarden aangetikt. Een fractie van wat er zoal is. In de week na onze vakantie kwam ik dit boek tegen bij de boekhandel.
Het behandelt de geschiedenis van druiventeelt in Nederland, de huidige wijnteelt, maar geeft ook tips voor fietsroutes en wijnhuisbezoeken. De informatie wordt afgewisseld met interviews met wijnmakers. Een lekker leesbaar en informatief wijnboek dat ik misschien vóór mijn fietsvakantie had moeten kopen.
Wijnkronieken – Twintig eeuwen Nederlanders en wijn cadeautip
Beukers, M. (2018). Wijnkronieken – Twintig eeuwen Nederlanders en wijn. Vleuten, Nederland: Uitgeverij Het Zwarte Schaap
Mariëlle Beukers volg ik via haar weblog, de verschillende artikelen en boeken die ze al eerder schreef. In dit boek schrijft ze over de relatie die Nederlanders de afgelopen twintig eeuwen met wijn hebben gehad. Van de introductie van wijn door de Romeinen, wijnbouw in Nederland tot de Nederlandse bijdrage aan de wijnbouw in de Bordeaux. Ik kijk er daarom erg naar uit om dit boek van A tot en met Z door te werken.
Wine Folly – Magnum Edition: The Master Guide. Cadeautip
Puckette, M. (2018). Wine Folly – Magnum Edition: The Master Guide. New York, Verenigde Staten: Avery Publishing Group
Ik was al langere tijd idolaat van Wine Folly. De site, de kaarten, het is toegankelijk en leuk vormgegeven. Toen er een Magnum Edition zou komen ging die gelijk op wishlist. Het is een leuk, hip naslagwerk met veel informatie over druiven en wijngebieden. Makkelijk om snel even informatie op te zoeken of kennis op te poetsen.
Wine Grapes musthave
Robinson, J. (2012). Wine Grapes – A complete guide to 1,368 vine varieties, including their origins and flavours. Londen, Verenigd Koninkrijk: Penguin Books Ltd
Ken je dat wikipedia-effect? Ja, dat heb ik ook met dit boek. Ik ben gek op encyclopedieën. Ook op deze van Jancis Robinson. De eerste keer dat ik hem inkeek was bij de wijnbar waar ik graag kom. Het was het duurste boek wat de eigenaar ooit gekocht had. De wijnbar-eigenaar is duidelijk niet getrouwd met een theoloog.
Uiteraard moest ik dit boek ook hebben. Ik bleek zo vaak terug te grijpen naar dit boek dat ik het ook digitaal heb gekocht. Een gouden greep. Zo kon ik me op vakantie mezelf bekend te maken met een druif als de Cabernet Cortis of op een ander moment bij een wijnbar een discussie beslechten (lees: winnen) over de naam Rivaner.
Dat alleen al maakt het boek zijn gewicht in goud waard.
Wine: The 8,000 Year-Old Story of the Wine Trade
Pellechia, T. (2006). Wine: The 8,000 Year-Old Story of the Wine Trade. Philadelphia, Verenigde Staten: Running Press.
Nog meer wijngeschiedenis! Dit keer over de wijnhandel. Thomas Pellechia vertelt hoe wijn als hét belangrijke handelsproduct in vroege beschavingen functioneerde. Wijn was de katalysator voor de vernieuwing en ontwikkeling van een economisch systeem. Soms zelfs de oorzaak van oorlog. De schrijver weet een technisch onderwerp razend interessant te maken. Dit boek leest bijna weg als een roman.
The World Atlas of Wine – New 7th Edition musthave
Johnson, H. (2013). The World Atlas of Wine – New 7th Edition. Londen, Verenigd Koninkrijk: Octopus Publishing Group
Ik had Larousse’s wijnencyclopedie al, maar wie kan er nu een boek laten liggen van Hugh Johnson én Jancis Robinson? Ik bedoel maar. Het is een mooi gedetailleerd naslagwerk. Ik heb het bijvoorbeeld veel gebruikt tijdens het studeren voor WSET 3.
Herziene versie beschikbaar vanaf oktober 2019