Er was een hittegolf, dus ik ging los met cold brews

Het was gribusheet. Met die warmte heb ik weinig zin in warme dingen als koffie of thee. Alcohol hoeft van mij ook niet zo nodig en frisdrank doe ik alleen op vakantie aan. Als je twee weken lang gemiddeld 80 km per dag fietst dan helpt zo’n cola-shot je de middag door. 🙂

Maar goed, met die hitte blijft er dan weinig over dan water. Of zelfgemaakte ijsthee. En dat kan het lekkerste op de meest hysterisch luie manier.

Cold brew-thee

Een cold brew-thee is niets anders dan thee gezet met koud water. Het enige is dat een cold brew minimaal 4 uur tijd nodig heeft om te trekken, maar dat is het dan ook.

Een leuke variant is een thee-extract. Je maakt het op dezelfde manier, maar met een verhouding van veel thee op weinig water. Dat extract gebruik je als het ware als limonadesiroop: Een klein beetje extract in een glas en dat vul je aan met koud plat of bruisend water.

Zelf Cold Brew maken

Een gewone cold brew maken is ontzettend eenvoudig. Ik gebruik ongeveer 7 gram losse thee op 800 ml koud water. Ik gebruik wel altijd zacht water: Lees hier waarom ik dat doe. Deze thee kun je aanvullen met vers fruit, kruiden en specerijen. Het voordeel is dat de smaken van je aanvullingen (bijna) nooit erg dominant worden.

Mijn drie favoriete recepten:

  • Witte thee met 1 witte perzik.
  • Japanse groene thee (Sencha) met Salie en een minuscuul beetje peperkorrels.
  • Zwarte Thee (Honey Black) met Noomi Basra en korianderzaadjes (Thanks voor de inspiratie, Trudy!)

Zet het een nacht in de koelkast en je Cold Brew is klaar. Je kunt het ook in de morgen maken zodat je in de namiddag weer iets anders te drinken hebt.

Tips en ideeën

Groene thee zou ook goed kunnen met komkommer, citroen en munt. Andere thee kun je eventueel aanvullen met mango, abrikoos of aardbeien. Pak vooral wat je lekker vindt!

Een laatste tip: wees zuinig met het gebruik van kruiden en specerijen, ze overheersen heel snel je cold brew.

Thee-extract

Een thee-extract is een hele sterke thee die je net zo maakt als een cold brew. Gemiddeld is je recept voor een extract als volgt:

  • 10 gram thee
  • 300 ml zacht water
  • rijp fruit of andere aanvullingen

Doe dit bij elkaar in een zo klein mogelijk potje dat je goed kunt afsluiten. Ik heb twee thermosbekers die eigenlijk heel goed dienst kunnen doen, maar een oude appelmoespot of een fondpotjes kunnen ook prima. Zet het een nacht in de koelkast en ook dit is klaar.

Doe een klein beetje extract in een glas en vul het aan met koud water of koud bruiswater. Extracten die ik zelf erg lekker vind zijn:

  • Lichte gele thee (huo shan) met perzik.
  • Wat rijpere gele thee (da cha) puur. (voor sommigen was deze wat een acquired taste)
  • Wat langer geoxideerde oolong (Da hong pao) met abrikoos.

Hier gaan dezelfde tips op als bij de cold brew. Probeer het en ontdek zelf wat je lekkere cold brews en extracten vindt. Heb je een ander goed recept? Zet hem hieronder in de reacties!

Kor Bras

Ik ben Kor. Een keertje binnenlopen bij een wijnwinkel is inmiddels uitgemond in een ware obsessie met wijn, thee en gastronomie. Vond je dit artikel leuk? Volg me – via een van de links hieronder – en blijf op de hoogte van nieuwe artikelen.