Gebakken eendenborst met Le Manpòt blanc

Mijn favoriete wijnhandel heeft twee keer per jaar een overzichtsproeverij met diverse wijnen. Dit zijn nieuwe wijnen of iets wat weer even de aandacht verdiend, die geproefd en uiteraard in een leuke aanbieding besteld kunnen worden.

Dit voorjaar diende de proeverij een dubbel doel voor me. Ja, ik wilde lekkere wijn scoren, maar ik wilde ook nog even vergelijkend proeven voor m’n WSET 2 examen later die week. Serieus, rechteroever, linkeroever blijft beter hangen als je het verschil hebt geproefd. *kuch*

Er waren ook genoeg wijnen die ik eigenlijk óók wilde bestellen, maar om niet op een bedrag boven de tig honderden euro’s uit te komen (en wat uit te leggen te hebben aan een zekere wederhelft die ons geld ook aan, weet ik veel, brood of zo, wil besteden) besloot ik mijn proeflijst te bewaren en ze later maar eens los te kopen.

Een daarvan is deze: De Domaine Bassac Cuvee du Manpot Blanc uit 2015.

De wijn

Het verhaal wil dat de wijn een hommage is aan een betovergrootvader van een van de wijnmakers. De achternaam van deze man was Le Manpòt. De beste man bezat een grote weelderige snor dus ja…  Deze biologische wijn is gemaakt van 100% chardonnay en heeft 6 maanden gefermenteerd in Franse barriques.

Zonder de voorinformatie zie je een wijn voor je met een lichte groene zweem over zich. Hierdoor verwachte ik in ieder geval een redelijk strakke wijn.  De geur en smaak van steenfruit is dan verrassend. Verder is de filmende werking door het hout goed te merken. Hij is boterachtig en heeft iets van cashewnoten in zich.

De spijs

Net als bij proeverijen bij een bar lopen hier ook mensen rond die dolgraag etaleren. Geeft niks, is soms hartstikke leuk. In dit geval stond ik samen met iemand te proeven die ervan overtuigd was dat hier zeker en beslist eend bij gegeten moest worden.

Nou ja, dacht ik dit weekend, er is maar een manier om daar achter te komen. Dus ik maakte het volgende:

Eendenborst met honingsaus

Totale tijd 30 minuten
Porties 2

Ingrediënten
  

 • 1 eendenborstfilet
 • 3 a 4 stronken witlof
 • 2 sjalotten
 • 2 eetlepels honing
 • 2 eetlepels witte wijnazijn
 • een beetje boter
 • peper zout, nootmuskaat

Instructies
 

 • Begin met de witlof. Maak de stronken schoon, snij desnoods een deel uit de kern als je daar niet van houdt. Bak de stronken kort in wat boter zodat ze rondom kleuren. Strooi er zout, peper en nootmuskaat over. Doe er een scheut water bij met wat citroensap en stoof de witlof met een deksel op de pan in 15 à 20 minuten gaar.
 • Laat een pan goed heet worden en leg de eendenborst met de velkant naar beneden in de pan. Draai het vuur laag en laat de eendenborst 10 à 11 minuten rustig bakken. schep eventueel een beetje vet eruit als het wat veel wordt. Bestrooi de bovenkant hierna met peper en zout en draai de eendenborst om. Bak deze 5 à 6 minuten. Het vlees moet binnen rosé zijn, dat is het lekkerste.
 • Snipper de twee sjalotjes en laat deze in een pan met wat boter langzaam bruin worden. Doe hier 2 eetlepels honing bij en kook dit 2 minuten in. Doe er daarna 2 eetlepels witte wijnazijn bij en kook dat nog 1 minuutje mee.
 • Snij de stronken witlof in de lengte in tweeën of vieren. Snij de eendenborst in de lengte doormidden en daarna in plakjes. Maak de borden op door de eend uit te leggen in de lengte en de witlof in een waaier. Bedruip de eend met de honingsaus.

Notities

Serveer met aardappelkroketten of pasta.

Nou we kunnen een ding zéker en beslíst concluderen (sorry), de beste man had gelijk. 🙂

Kor Bras

Ik ben Kor. Een keertje binnenlopen bij een wijnwinkel is inmiddels uitgemond in een ware obsessie met wijn, thee en gastronomie. Vond je dit artikel leuk? Volg me – via een van de links hieronder – en blijf op de hoogte van nieuwe artikelen.