Ik deed een 3-daagse theecursus en nu wil ik theesommelier worden

Ik was zo trots op mezelf toen ik in september 2019 mijn diploma Gastronoom-Sommelier in ontvangst nam. De enige non-horecadeelnemer die álles in een keer gehaald had! Ik had me een slag in de rondte gestudeerd. Boeken verslonden als een dolle. Zo goed als in mijn eentje een project op poten gezet waar je u tegen zegt. Ik moest aan mezelf toegeven: Ik had mijn innerlijke streber gevonden.

En ik wilde meer. Als er een jaar 2 was geweest had ik dat onmiddellijk gevolgd. Nu biedt de Academie voor Gastronomie wel een aantal specialisaties aan die aansluiten op de opleiding, maar ik zocht naar iets wat uitgebreider was dan een specialisatie van 4 dagen. Maar ja, WSET4 dan? Of toch een deeltijd koksopleiding zoeken?

Thee

In januari kwam Wederhelft met het boek “Thee, de nuchtere neef van wijn” van Mariëlla Erkens aanzetten. Ik vatte het op als een poging om Dry January te starten of iets dergelijks. We probeerden een thee-spijs combinatie, maar het effect was het best te omschrijven als: Meh…

Het liet me toch niet helemaal los. Mariëlle Erkens was Theesommelier en ze had duidelijk ook iets te maken gehad met Klosse en zijn manier van het benaderen van smaak. Als zij thee-advies geeft bij een gerecht zou het effect toch meer moeten zijn dan wat wij bereikten. Ik schreef me in voor een cursus die ze geeft via TeeST.

Theecursus

Door de gevolgen van corona schoof de cursus vooruit en vooruit, maar in juni kwam het er tóch van. Drie zaterdagen dook ik verder in theorie en praktijk rondom Thee, Thee-Spijs en nog belangrijker: Water.

Uiteraard proefden we heel veel theesoorten. We combineerden thee met gerechten van Robert Verweij (Chef!), maar ook met kaas en chocolade. We probeerden zet-technieken, testten diverse soorten water en bespraken de zin en onzin van verschillende waterfilters.

De cursus heeft thuis in ieder geval al het nodige gebracht. Er zijn nieuwe bewaarblikken gekomen en er is een aparte waterkoker voor de thee. Binnenkort staat er een waterfilter op het aanrecht zodat we niet meer met Spa Blauw thee hoeven te zetten. Ohja, en we drinken thee uit wijnglazen. Een wereld van verschil!

Ook zijn er vervolgplannen…

Theesommelier

Zoals de WSET 2 cursus bij Proef mijn opstapje naar de Academie was, zo heeft deze theecursus me ook weer getriggerd. Er is zoveel meer te leren over thee én ik wil beter worden in het combineren van thee en eten. De kogel is door de kerk, ik heb me ingeschreven bij ITC Academy en begin dit najaar met een driejarig traject om zélf theesommelier te worden. Studieboeken, here i come!

Kor Bras

Ik ben Kor. Een keertje binnenlopen bij een wijnwinkel is inmiddels uitgemond in een ware obsessie met wijn, thee en gastronomie. Vond je dit artikel leuk? Volg me – via een van de links hieronder – en blijf op de hoogte van nieuwe artikelen.