Om maar niet te zeggen All Time Favorite! Deze wijn kwam ik tegen op een overzichtsproeverij in april. Ik heb direct een doosje besteld en hij doet het zo goed in Huize Schoot dat het doosje er bijna doorheen is.
Amalaya, hopen op een wonder
De wijn komt uit Salta, een wijngebied erg noordelijk in Argentinië. Het gebied hoort tot de meest hooggelegen terroirs ter wereld. Variërend van 1700 tot 3300 meter boven de zeespiegel! De grond waarop de druiven staan was daarvoor nog nooit ontgonnen. Zelfs niet door de Inca’s. Het is een beetje zoals de wijnmaker zelf zegt:
Where others saw a desert we foresaw great wines
Hier komt ook de naam vandaag, Amalaya betekent zoiets als verlangen of hoop hebben op een wonder. De spiraal op het etiket is geïnspireerd op het holistische (ook Keltische) symbool voor vruchtbaarheid. Tot zover uw weetje van de week.
Torontès & Riesling
Tijdens de proeverij vloog ik af op die blend: De wijn bestaat voor 85% uit Torontès en 15% uit Riesling. Ik was superbenieuwd wat het zou doen en wat mij betreft is het een schot in de roos! Torontès is natuurlijk de lokale druif van Argentinië, maar Riesling kom je er niet tegen. Tot nu dus.
Het resultaat? Een hele frisse zachte wijn die erg aromatisch is. Hij neigt qua kleur een beetje naar het groen. Hij ruikt naar appel, maar ook heel aangenaam naar bloemen. In eerste instantie proef je ook appel en daarna wat abrikoos of perzik. De wijn heeft ook nog wat een vegetale smaak, een beetje grassig. En als je dat alles hebt gehad dán komt het! De Riesling laat zich gelden door een hele verrassende mineraliteit. Op de proeverij overviel het me zo dat ik zelfs even dacht dat de wijn gewoon licht mousserend was. De afdronk is best lang en lekker fris. Deze blijft het wijnrek hier nog we even bevolken!
De Spijs?
Heel eerlijk? Op het moment geniet ik teveel van de wijn op zichzelf, maar de wijn ging mee naar een kleine proeverij om mijn WSET2 diploma op te halen. Er bleek nog behoorlijk uitgepakt te worden met bijgerechten en de Amalaya wist zich daar heel mooi bij te voegen. Dus Spijstips: Probeer het met een risotto met kaas en paddenstoelen of met klassiek bereide asperges! Nu heb ik op een vakantieblog nog een recept gezet, dus vooruit een makkelijke deze keer:
Paddenstoelenrisotto
Ingrediënten
- 500 gr gemengde paddenstoelen in dikke plakken gesneden
- een courgette gehalveerd en in plakken
- een paar klontjes boter
- 150 gr risotto of zilvervliesrijst (lees: een flinke kop)
- 3 tenen knoflook fijngesneden.
- een paar takjes verse tijm uiteraard alleen de blaadjes, je hoeft hier niet te zuinig mee te zijn
- het kleinst mogelijke bekertje crème fraîche
- een handvol verse peterselie
- een glas droge witte wijn
Instructies
- Kook de rijst tot deze net niet gaar is. zet de pan weg om verder te garen.
- Verhit boter in een koekenpan en doe een deel van de paddenstoelen erin. Bak ze op hoog vuur, blijf het doorscheppen tot alle vocht verdampt is en de paddenstoelen karameliseren. Herhaal dit met de andere delen paddenstoel. Je doet het in delen om ervoor te zorgen dat de paddenstoelen niet gaan stoven in plaats van bakken.
- Bak de of courgette aan en doe dan de paddenstoelen erbij. Roer de knoflook en de tijm erdoor en laat dit even doorwarmen. Doe de wijn erbij en kook dit in.
- Doe er nu de crème fraîche bij, draai het vuur wat lager tot alles nét kookt. Giet de rijst af en roer dit door dit mengsel. Schep op en strooi er peterselie overheen.