Mosselwijn 2019: Albariño

Afgelopen weekend begonnen The International Albariño Days (1 tot en met 5 augustus). We kunnen natuurlijk met ruim 1300 verschillende druivenrassen een driejarig rooster maken en elke dag voor een druif uitroepen, maar deze kwam me wel uit.

Het is al augustus en Huize FijnSmaak heeft nog geen mossel gezien. Dat moest maar eens veranderen. En in plaats van de standaard prei, ui en wortel combinatie wilde ik de mosselen eens wat uitgesproken andere smaken laten opnemen.

Het werd een basis van zeekraal, lamsoor en salie. Het doel was een zwaarder accent te leggen op ziltigheid en de mosselen zelf toch een behoorlijke smaakrijkdom te geven. En ja, wat heb je dan nodig? Een stevige kustdruif. Enter Albariño.

Valmiñor – Albariño 2017

Mijn vaste wijnhandel had nog wel wat leuks staan om te proberen en de slag was weer raak! De wijn is behoorlijk aromatisch, hij ruikt naar bloemen en steenfruit. In de mond is hij fris, een beetje citrus aanzet en veel groen fruit als appels etc., maar heeft als belangrijkste een mineraliteit en lichte ziltigheid die ik bij mijn gerecht zocht.

Ik zou deze wijn nog wel wat gerechten willen geven om te begeleiden, misschien voor de gein zelfs bij oesters of zo. Deze komt dus nog een keer terug dit seizoen!

Andere wijnen?

Deze zomer heb ik de Rivaner geproefd van de Kleine Schorre. Ook dat is er eentje die ik zeker bij deze manier van mosselen bereiden wil proberen. De Rivaner is fris, heeft veel steenfruit en verraste me vooral door de lichte mousse die de wijn had.

In een artikel van vorig jaar vind je trouwens nog een paar succesnummers.

Recept

Het is opnieuw niet bijster moeilijk om dit te maken, het enige wat je hoeft te doen is het cliché-zakje mosselgroente of soepgroente links laten liggen en even zelf aan de hak te gaan.

Mosselen met zeekraal en lamsoor

Porties 2

Ingrediënten
  

  • 2 kilo mosselen
  • een bakje zeekraal
  • een bakje lamsoor gehakt
  • 1 ui in ringen
  • 2 tenen knoflook geperst
  • een scheut olijfolie
  • een glas van een strakke witte wijn bijvoorbeeld Sauvignon Blanc
  • een handvol verse peterselie fijngehakt
  • een handvol versie salie fijngehakt

Instructies
 

  • Spoel de mosselen en zoek ze even uit, haal de kapotte er tussenuit. Wil je héél zeker zijn? "pest" de mossel even door op de schelp te tikken, als hij dicht gaat dan is het goed.
  • Verhit de olie even in een grote pan en fruit kort de ui, knoflook, alle groente en het grootste deel van de kruiden. Bewaar wat kruiden voor de garnering.
  • Doe de mosselen in de pan en blus af met het glas wijn.
  • Laat de mosselen een paar minuten koken tot ze omhoog komen. Schud ze om en kook nog een paar minuten door. Daarna zijn de mosselen klaar. Strooi er wat gehakte peterselie en salie over.

Notities

Dien de mosselen direct op met patat of stokbrood en wat jij lekker vindt aan smeersels. Laat de sausjes eens staan, de mosselen hebben meer dan genoeg smaak van zichzelf.

Kor Bras

Ik ben Kor. Een keertje binnenlopen bij een wijnwinkel is inmiddels uitgemond in een ware obsessie met wijn, thee en gastronomie. Vond je dit artikel leuk? Volg me – via een van de links hieronder – en blijf op de hoogte van nieuwe artikelen.