Rosé Monday! Mijn drie favoriete rosé-wijnen van het afgelopen jaar.

Vandaag zou het de depressiefste dag van het jaar zijn. Het valt me op dat de serieuze media er dit jaar geen aandacht meer aan besteedt. Andere media koppen dat Blue Monday een verzinsel is. Mooi, werd tijd ook!

Blue monday mag dan een verzinsel zijn. Rosé Monday verklaar ik tot traditie. Net als vorig jaar vandaag een artikel over Rosé! Dit keer een lijstje met de drie lekkerste rosé-wijnen van het afgelopen jaar. Ohja en nog een leuke bonus…

Chateau La Tour de l’Evéque

Als je een wijn uit het schap pakt en je wijnhandelaar zegt meteen: “Ohja! Die is echt fantastisch.” Dan heb je een goede Rosé te pakken. En ik kan de wijnhandelaar alleen maar onderschrijven. Wat een geweldige wijn was dit. Zijn (Haar?) witte broer is een van mijn all-time favorieten. Maar de Rosé van dit wijnhuis mag er ook zéker zijn.

Hij oogt wat licht van kleur, maar denk niet dat je een “slap” wijntje in je glas hebt. Ja, hij drinkt fijn weg zoals het hoort bij een rosé, maar er zit zoveel smaak in, verschillende soorten fruit. Ook deze rosé heeft weer die kruidigheid die ik zo graag heb. De malolactische gisting komt sterk naar voren. Je hebt hier een heel goed gemaakt glas wijn voor je geld!

Je koopt hem voor €13,95 per fles bij Albertus Wijnen in Rosmalen.

Villa Wolf Pinot Noir Rosé

In mei was er bij de wijnwinkel Proef een Rosé proeverij. Uiteraard wilde ik die even meepikken. Het was een indrukwekkende line-up met interessante rosé-wijnen. Maar deze stak er toch wel met kop en schouders bovenuit.

Hij is fris, een beetje kruidig en (niet onaardig tijdens de warme zomers die we de afgelopen jaren hadden) beslist niet hoog in alcohol. Hij heeft zelfs een beetje een prikkeling op de tong. Kortom: een lekkere wegdrinker.

Deze Rosé kwam toevallig ook voorbij in een van de eindejaarslijstjes in de laatste editie van Perswijn in 2019.

De wijn kun je vinden bij Proef in ‘s-Hertogenbosch voor €9,95

Raventos i Blanc De Nit Rose Cava

Met deze Rosé Cava hebben we het nieuwe jaar ingeluid. Goede start kan ik je zeggen! Aan het einde van het jaar heeft Albertus Wijnen (een van mijn vaste wijnhandels, zoveel mag inmiddels duidelijk zijn) 20% korting op de bubbels. En dan slaat schrijver dezes even het een en ander in.

Waaronder dus deze! Om er een rosé cava van te maken zit er naast de bekende druiven ook een beetje Monastrell (in Frankrijk: Mouverdre) in deze blend. Hij ging wat later op de avond open en terwijl we (qua smaak en intensiteit) een behoorlijke bubbel op hadden stond deze heel goed zijn mannetje. Lekker fruitig en aardig wat toast, je kunt 2020 heel wat slechter beginnen.

Je koopt de wijn voor €18,95 bij Albertus Wijnen.

Bonus: Legras & Haas Brut Rosé Champagne

De beste wijn is eentje met een goed verhaal.

Het was een maandag: Samen met een studiegenoot reisde ik terug naar huis van een dag opleiding Gastronoom-Sommelier. Toen we op Utrecht aankwamen bleek het treinverkeer FUBAR-level ontregelt. Op geen enkele manier was het mogelijk om via OV nog naar ‘s-Hertogenbosch af te reizen, het station liep zo vol met gestrande reizigers dat opgeroepen werd om Utrecht Centraal te mijden. Chaos alom.

Gelukkig was daar een zekere sommelier van Wijncafé Lefebvre die ons erop wees dat hij gewoon open was. Dus zoals het een Brave Burger betaamt gaven we gehoor aan de oproep van de NS en ruilden het station in voor een plekje op het terras van Lefebvre. Een fles Rosé Champagne en een goed gevulde borrelplank later bleek NS de zaken weer aardig op orde te hebben.

Tegenwoordig hoop ik elke treinreis stiekem weer dat ik bij Utrecht vast kom te staan.

Kor Bras

Ik ben Kor. Een keertje binnenlopen bij een wijnwinkel is inmiddels uitgemond in een ware obsessie met wijn, thee en gastronomie. Vond je dit artikel leuk? Volg me – via een van de links hieronder – en blijf op de hoogte van nieuwe artikelen.