#supportyourlocal: 5 wijntips in de regio Den Bosch + een toffe actie!

Het is geweldig hoeveel initiatieven tijdens deze coronacrisis worden gestart om anderen te helpen, ik word daar blij van! Afgelopen week zijn mijn man en ik ook een initiatief gestart: opwegnaarpasen.nl. Hij verzorgde de theologische inhoud, ik deed de techniek.

We stippelden onze socialmediastrategie uit en het leukste: Ik verzamelde, schreef en herschreef recepten. Het zijn recepten van brood en vis. En vis moet zwemmen, dus vandaag in dit theater nóg een initiatief dat bij dat laatste aanhaakt:

#supportyourlocal

Zelfstandig ondernemers worden hard getroffen door deze crisis. Steun je lokale winkels door bij hen te kopen. De supermarkt draait toch al mega-omzetten. Dus als je toch die frisse neus moet halen: Loop even langs je lokale winkel, help mee dat hij of zij kan blijven bestaan!

Wie meedoet met ons project heeft witte wijn nodig (wie niet meedoet ook trouwens). Koop die dus bij je lokale wijnhandel. Vaak leveren deze mensen ook veel aan de horeca. Ik hoef je natuurlijk niet uit te leggen dat er dus veel inkomsten wegvallen voor ze.

Voor de regio ‘s-Hertogenbosch heb ik mijn All-time favo winkels gebeld. Ze staan hier in alfabetische volgorde. Blijf je liever binnen óf woon je net even buiten Den Bosch? Ze bezorgen vaak en hebben allemaal een webshop. Je lokale ondernemer steunen kan net zo makkelijk als een bestelling plaatsen bij Bol.com dus.

Tip: Wil je een beetje goed voorbereid (en met gepaste afstand) een wijnwinkel binnen stappen? Lees mijn tips hier.

Den Bosch: Ben’s Favourites

Ben is vorig jaar gestart met zijn winkel op de Verwersstraat, vlak naast het Noord-Brabants museum. Alleen al om het plafond en zijn fantastische proefruimte zou je even binnen moeten lopen.

Welke wijn?
Voor bij het project tipte Ben zelf ook: De DUO des Mers Sauvignon Blanc – Viognier. Een lekker frisse wijn en hij ruikt heerlijk! Ook belangrijk. Je koopt hem voor €8,50

Anders nog iets?
Los van het project kun je ook goed bij Ben terecht ;-). Hij heeft de Pinotage van False Bay staan (€6,75), dat is mijn huiswijn-to-go, en ik lééf voor deze Riesling! (€10,95) Maar goed, ik leef sowieso voor Riesling.

Den Bosch: Proef

Nog zo’n fantastische locatie! Maud en Lennert zitten in een geweldig pandje aan het Uilenburgstraatje. Ze zijn eigenlijk medeschuldig aan het feit dat deze site bestaat. Bij hen heb ik mijn WSET 2 cursus gedaan. Ik hield er een rigoureuze vervolgopleiding aan over en de allertofste besloten supper club die je je maar kunt voorstellen. Ha!

Welke wijn?
Voor Witte Donderdag zou ik de Domaine Félines Jourdan Sauvignon kiezen. Hij is €7,50.

Anders nog iets?
Mijn grootste favoriet is de Villa Wolf Pinot Noir Rosé (€9,95), maar ik neem ook heel graag de Clemensbusch (€24,95) mee als ik daar ben. En ze hebben Pauly! (€14,95) Waarom ik daar fan van ben is een te lang verhaal voor nu. *kuch*

Rosmalen: Albertus Wijnen

Hier kom ik zo vaak dat vrienden in de regio naar binnen lopen en zeggen: Ik zoek een wijn voor Kor. Ze hebben dan altijd een cadeau waar ik héél blij mee ben.

Welke wijn?
Dit was lastig kiezen, er is zoveel! Maar met deze zit je nooit mis: De Fuente Milano. Je hebt er meteen een goede anekdote bij, deze is ook een van de huiswijnen van Restaurant Sense (*). De wijn kost je €6,50.

Anders nog iets?
Zijn huiswijnen zijn allemaal de moeite waard (ook hier diverse van False Bay). Dikke kans dat je ooit eens een Nits de Boira (€8,95) van ons gehad hebt, die is zo goed! En als ik mijzelf trakteer, word ik heel blij van Chateau La Tour de l’Evéque. De Rosé (€13,95), maar ook zeker de Blanc de blancs. Die laatste kun je alleen in de winkel zelf krijgen.

Vught: Vughtse Wijnkoperij

Een beetje Vughtenaar kent natuurlijk Naomi Bisschop van de Vughtse Wijnkoperij. Persoonlijk kwam ik haar altijd veel tegen bij activiteiten rondom het Lambertuspodium. Haar Zalto Glasstasting heeft een ware glazensnob van me gemaakt.

Welke wijn?
Neem de Ermita Veracruz mee. Een verdejo voor €7,75. Probeer hem vooral met de salade met venkel.

Anders nog iets?
Ze hebben de Raventos i Blanc, een Rosé Cava (€18,95) en zo gruwelijk lekker! El Bon Homme ‘Malvasia’ (€12,75) heb ik gebruikt voor een project over Zuid-Spaanse wijnen, wat een behoorlijk succes was. Een van de mooiste wijnen die ik van ze gedronken heb was de Weingut Knipser Halbstück Riesling (€35,95).

Goed Doel: WijnDivas

Als laatste, mijn lieve wijnvriendinnen van WijnDivas. Ze hebben een geweldig project opgezet: Steun onze helden! Bestel wijn en geef een fles van diezelfde wijn cadeau aan iemand die je kent in de vitale sector.

Woon je in ‘s-Hertogenbosch (of de directe omgeving) dan kun je drie flessen wijn bestellen. Een vierde laat je (op kosten van WijnDivas) bezorgen bij een vriend(in)/familielid/etc. die werkt in de vitale sector. Laat weten dat je hen waardeert en steek ze een hart onder de riem!

Ik heb even met Kim gebeld. Voor deze actie geldt: Meedoen kan als je in de Regio s’-Hertogenbosch woont. Woon je in de gemeente ‘s-Hertogenbosch of Vught, dan zijn er geen bezorgkosten. Woon je in de ring om Den Bosch (tot ongeveer Berlicum en sint-Michielsgestel) dan betaal je €6,95 bezorgkosten.

Welke wijn?
ALLE pakketten zijn goed! Nou ok, voor Op weg naar Pasen zou ik het Sauvignon Blanc pakket adviseren. Ga naar WijnDivas.com en bestel een wijnpakket naar je keuze.

Kor Bras

Ik ben Kor. Een keertje binnenlopen bij een wijnwinkel is inmiddels uitgemond in een ware obsessie met wijn, thee en gastronomie. Vond je dit artikel leuk? Volg me – via een van de links hieronder – en blijf op de hoogte van nieuwe artikelen.