Wijngaarden in NL? Ga fietsen! (letterlijk)

Sinds een paar jaar besteed ik mijn zomers op een zadel. Zo fietste ik al eens 1300 km in twee weken langs de randen van Nederland en zijn we (ik vier vakanties met mijn partner, ja) ook een keer van Vlissingen via Boulogne-Sur-Mer naar Trier gefietst. Supertoffe ervaring.

Het afgelopen jaar kwam de upgrade van deze fietsvakanties. We gingen voor de test dit jaar de vakantie op een tandem fietsen. 40 kilo bagage verdeeld over 4 tassen en een kar en gáán. Wel weer in Nederland, mocht het niet bevallen of iets mis gaan dan zouden we ook zo weer thuis zijn. Ohja, aan Limburg zouden we ons nog niet wagen.

De Wijngaarden in Nederland Route

Die bestaat dus niet, daarom maakten we hem zelf. Sico de Moel van restaurant l’Invité had voor een project 250 NL-wijnen geproefd en wist naast de usual suspects nog wel een paar leuke wijngaarden te tippen. Uiteindelijk ontstond er een route van zo’n 1.000 kilometer langs 5 wijngaarden door Nederland.

De route maakte ik via nederlandfietsland.nl. Dat leverde een dramatisch slechte track voor onze gps op (hierboven zie je onze trackback uit het Garmin-programma Basecamp). We hebben zoveel mogelijk op Natuurkampeerterreinen geslapen. Dát is wel een enorme aanrader.

Tip: Als je wijngaarden wilt bezoeken en je wilt ook écht op de wijngaard rondlopen, maak dan vooraf een afspraak. Voor ons was het eerste doel fietsen, we wisten niet wanneer we ergens aan zouden komen. Voor kleinere wijngaarden betekende dat ook: een dichte deur.

Wijngaard 1 – De Kleine Schorre

De eerste wijngaard die we aandeden was meteen degene met de grootste bedrijvigheid. Een camping, een enorme hal, een winkel die vol mensen stond. Je kunt hier op afspraak een rondleiding krijgen. Voor fietsers die op de bonnefooi komen is niet al teveel tijd.

Rivaner+ 2018

Ik nam deze mee omdat het de enige witte was die ik nog niet gehad had van de Kleine Schorre. De andere drie witte wijnen zijn op veel plekken we te krijgen. Misschien kwam het door het vakantie-effect, maar het is mijn favoriet uit het assortiment!

Bestellen kan hier (€13,95)

Wijngaard 2 – Betuws Wijndomein

Ik kwam voor het eerst in aanraking met het Betuws Wijndomein door het huwelijk van vrienden. De wijngaard was hun trouwlocatie. Arina is de hartelijkheid zelve en heerlijk uitgesproken. Het maakte niet uit dat we spontaan op de tandem zomaar langs kwamen. Ze hadden eigenlijk geen tijd, maar we konden gerust door de wijngaard lopen. Flesje kopen? Geen probleem!

LingeRood Cuvee Signature 2016

We waren op weg naar een camping. Zonder uitgebreide koelmogelijkheden was de keuze snel gemaakt, maar wat was ie raak! Een baas van een wijn! Het is jammer dat je goede glaswerk niet mee kan in een fietstas.

Bestellen? Dat kan via Bovino: Klik hier (€ 17,95)

Wijngaard 3 – Aan de Breede Beek

De volgende stop: Nijkerk. Bij de wijngaard aangekomen stond het bordje op “Open”. Zou het echt? We fietsten door en kwamen uiteindelijk bij een heel mooi gelegen, maar helaas verlaten wijngaard uit.

Bewoners van een boerderij naast de wijngaard wisten te vertellen dat we eventueel wijn konden kopen bij Corvino in Nijkerk. Dus draaiden we het bordje maar om op “gesloten” en stapten we weer op de tandem. Volgende halte!

Muscaris 2017

De Muscaris kregen we ingeschonken bij retaurant l’Invité. Hij deed het geweldig bij het dessert! De Muscaris is een kruising tussen de Solaris en de Muskateller. Het is een muskaatwijn met een flinke ruggengraat. Niet voor niets heeft ook deze wijn in de afgelopen jaren hoog gescoord bij diverse keuringen.

Hij is bij de Wijngaard zelf te bestellen: Klik hier (€ 13.50)

Wijngaard 4 – Domein de Pasa de Corinto

Als deze wijngaard iets verdient dan is het wel de eerste prijs voor best verstopte wijngaard van Nederland :). Of eerlijker: Ik ben heel slecht in het uitvoeren van niet al te exacte routebeschrijvingen.

Na twee verkeerde zandpaden, tig boomgaarden, maisvelden en wat verwensingen over en weer over het ploegen met een tandem + 40kg bagage was daar ineens een wijngaard! FOTO!

Marechal Foch 2016

Ik had al het een en ander gehoord over de wijn. Sico, de restaurateur van l’Invité, had de gehele voorraad van dat jaar opgekocht van de eigenaar. De wijn was echt een verrassing!

Als je wilt bestellen kun je het best contact opnemen met de wijngaard. Zie wijnbouwgroningen.nl

Wijngaard 5 – De Frysling

De thuiswedstrijd! Ik ben altijd een beetje dubbel wat betreft mijn Friese roots. Bij een “Zijn er nog Friezen in de zaal?”-situatie kan ik óf wegduiken in mijn stoel óf je kunt me “No jaaaa, No jaaa!” blèrend afvoeren. Dat laatste was het geval toen we Twijzel naderden.

Er woont veel familie in die hoek, dus ik zat om de drie boerderijen te wijzen en uit te leggen wie daar wonen en in welke 8e graad ik gerelateerd ben tot die personen. Ik lijk op mijn moeder, sue me.

Uiteindelijk doemde daar de wijngaard De Frysling op met daarachter een magnefiek woonhuis. Helaas doemde dáárachter een enorme stortbui op, dus kozen we eieren voor ons geld. Foto maken en een schuiladres regelen.

Brûswyn Brut

Met bubbels heb je mij meestal wel aan boord. Ik ben er gek op! Deze fles hebben we na de vakantie naar ‘s-Hertogenbosch laten bezorgen. Het is een blend van Johanitter en Souvignier Gris. Ze laten hem 18 maanden op de fles rijpen en daar word ik heel erg blij van!

Bestellen kan rechtstreeks bij de Wijngaard: Sjoch! (€ 25,-)

Und Jetzt?

De zomer 2020 nadert en er zijn nog heel wat wijngaarden in Nederland die het bezoeken waard zijn. Eigenlijk wilden we een serie wijngaarden bezoeken door van Groningen naar Limburg te fietsen. Maar ja, Miss Corona… dus dit jaar houden we ons gedeisd.

PS: Ik zou graag een gpx-bestand voor je maken met de route die we gefietst hebben. De programma’s die ik intussen heb geprobeerd zijn dramaaatisch! Heb je een tip voor me? Laat het me weten!

Kor Bras

Ik ben Kor. Een keertje binnenlopen bij een wijnwinkel is inmiddels uitgemond in een ware obsessie met wijn, thee en gastronomie. Vond je dit artikel leuk? Volg me – via een van de links hieronder – en blijf op de hoogte van nieuwe artikelen.