WSET 3 studietips: Flashcards

De eerste keer dat je het studieboek van WSET 3 in je handen hebt kán het zijn dat je denkt: “Hoe ga ik ooit in mijn hoofd krijgen?” Geen zorgen, ik heb een paar tips voor je! In dit artikel vind je een van mijn twee grootste lifesavers: Flashcards.

Lees ook: Dingen die je moet weten voor je aan WSET 3 begint

Flashcards

Flashcards zijn kaartjes met een voor- en achterkant die aan beide kanten leeg zijn. Dat is het wel zo’n beetje…

Waarom ze zo onwijs handig zijn? Je kunt jezelf er makkelijk mee overhoren over elk hoofdstuk. Bovendien is het compact, dus je kunt een stapeltje meenemen en makkelijk nog eens door de stof gaan.

Flashcards maken

De beste manier om met Flashcards te werken is om ze zelf te maken. Aan het einde van dit artikel geef ik je een paar online alternatieven, maar echt: zelf maken werkt het beste. Hoe je dat doet? Ik heb een stappenplan voor je.

Zorg dat je de volgende spullen heb voor je begint:

  • Pen en/of (kleur)potloden.
  • Markeerstiften
  • Kladpapier
  • De kaarten zelf. Die kun je zelf maken en knippen, maar er zijn ook fancy kaartjes die je kunt bestellen.

Stap 1: opsplitsen

Deel je hoofdstuk op in kleinere onderwerpen. Het boek geeft je een aardige leidraad. Het hoofdstuk Bourgogne kun je opdelen in Klimaat en Druiventeelt, druivenrassen en Vinificatie, Appelations, etc. Dit kun je ook weer in kleinere stukken opdelen. It’s up to you! Ga net zolang door tot je de onderwerpen “hapklaar” vindt.

Stap 2: vragen bedenken

Bedenk goede vragen bij de onderwerpen. Je kunt de voorbeeldvragen van de studiegids als voorbeeld nemen. (Let op: het voorbeeldexamen in de gids is verraderlijk veel makkelijker dan het examen in het echt.) Schrijf op je kladpapier alle vragen op die je kunt bedenken, ook die waar je het antwoord niet op weet (misschien zelfs wel juist die vragen).

Sommige vragen zijn misschien heel breed. Splits ze op in duidelijkere vragen. Een vraag over appellations in Bourgogne zou je op kunnen splitsen naar vragen over gebiedappellations, gemeente-appellations en premier- en grands crus.

Stap 3: Antwoorden opschrijven

Nu kun je beginnen met het opzoeken en opschrijven van alle antwoorden. Schrijf ze op je kladpapier. Controleer of je antwoorden concreet en compleet zijn. Dat is een belangrijk punt bij WSET, vooral met de open vragen.

Stap 4: Flashcards maken

Nu maak je de kaarten in het echt. Schrijf op elke kaart aan de ene kant je vraag en op de andere kant je antwoord. Ja, je schrijft alles nu voor de tweede keer op. Veel werk, ja. Maar geloof me: Je onthoudt het zoveel beter door zelf te schrijven. Bovendien heb je de stof nu alweer twee keer behandeld. Het is alleen maar winst.

Een laatste tip (lees: mijn eigen valkuil): schrijf groot en duidelijk zodat je het later zelf ook terug kunt lezen.

Pak nu ook de markeerstiften erbij. Onderzoek heeft aangetoond dat werken met kleuren ervoor zorgt dat je dingen beter onthoudt. Het schijnt zelfs zo te zijn dat warme kleuren (rood, oranje, etc.) beter werken dan koude kleuren (blauw, groen, etc.). Markeer belangrijke aspecten in je antwoorden.

Werken met Flashcards

Het spreekt misschien voor zich, maar nu kun je aan de slag met de kaarten. Pak een stapel kaarten en overhoor jezelf. De vragen die je goed hebt leg je op de ene stapel, de vragen die je fout hebt doe je op een andere stapel. Zo maak je voor jezelf inzichtelijk wat je wel en niet beheerst.

Er is veel onderzoek gedaan naar het werken met flashcards. Zo heb je ook het Leitner-systeem. Hiermee werk je met drie tot vijf stapels (of bakjes). Elke stapel heeft een andere oefenfrequentie. Zo leer je stof die je moeilijker vindt vaker, maar blijf je andere stof ook herhalen. Meer hier over vindt je op wikipedia. Een goede oefenstrategie staat uitgelegd op deze pagina.

Werken met flashcards zorgt ervoor dat je beter en sneller kunt leren. Je maakt bovendien je stof veel overzichtelijker!

Online alternatieven

Zelf schrijven werkt het beste, maar er zijn goede online apps die je een hoop werk en bedenken uit handen nemen. Ik heb er zelf twee gebruikt omdat ik dat onderweg toch handiger vond.

Brainscape

Brainscape is een gigantische site met flashcards. Bovendien hebben ze apps voor zowel iOS als Android. Je kunt veel gratis gebruiken, maar uiteraard zijn de betaalde opties ontzettend handig. Ik heb in aanloop naar het examen een periode gebruikgemaakt van de kaartenset van “enotourist” voor wset 3. Het is een belachelijk uitgebreide set (meer dan 4.000 kaarten). Je vindt de set hier.

Foco

Ook een aardige set is de app Foco. Je vindt hem zowel op iOS als Android. Bij iOS heeft de ontwikkelaar de verwijzing naar WSET moeten laten vervallen, maar dat maakt de set er niet minder om. Wat ik er aardig aan vond was het feit dat er info voorbij kwam die niet in het studieboek stond, maar wel goed was om te weten. Je vindt de app hier voor iOS en hier voor Android.

Kor Bras

Ik ben Kor. Een keertje binnenlopen bij een wijnwinkel is inmiddels uitgemond in een ware obsessie met wijn, thee en gastronomie. Vond je dit artikel leuk? Volg me – via een van de links hieronder – en blijf op de hoogte van nieuwe artikelen.