WSET 3 studietips: Kaarten

Een belangrijke basis voor je wijnstudie zijn het kennen van kaarten. Je krijgt er geheid enkele vragen over op je examen, maar kaarten doen meer voor je. Door de kaarten te leren, onthoud je ook makkelijker andere zaken die daaraan gekoppeld zijn. Denk hier bijvoorbeeld aan rivieren of bergketens die invloed uitoefenen op het wijngebied.

Eigenlijk is het gewoon domweg topografie leren zoals je kreeg op de basisschool en het voortgezet onderwijs. Dus dat betekent: Stampen, stampen en nog eens stampen.

Ik heb hier enkele plekken waar je materiaal kunt vinden die je kunnen helpen.

Studiegids

Je studiegids staat bomvol kaarten die je kunt gebruiken. Ik heb voor mezelf de gids gescand en een variant gemaakt waarbij ik alle namen uitgewist heb. Op die manier kon ik steeds de kaarten invullen en leerde ik op de ouderwetse manier de topografie van de wijngebieden.

Ik vind het trouwens supersuf dat WSET dit soort kaarten niet zelf aanlevert als studiemateriaal. Maar wie weet is er iemand die dit soort scans bewaard heeft en te vragen is of hij of zij dat wil delen… 😉

Wine Folly

Wine Folly heeft al bijna 10 jaar fantastische kaarten. De oude sets mag je gratis downloaden. De nieuwere uitgebreidere kaarten zijn te koop. Op papier, maar ook als digitale editie. Je vindt een overzicht met allemaal extra info op deze pagina.

Het boek Wine Folly – Magnum Edition: The Master Guide is, hoewel niet WSET standaard, een leuke ontspannen aanvulling op je studiemateriaal.

Andere kaarten

Andere bronnen die ik gebruikt heb waren kaarten van de volgende sites:

Fernando Beteta – Wine Maps

Wine, Wit and Wisdom – Wine & Spirits Map

Heb je aanvullingen voor dit artikel? Ik hoor het graag van je! Reageer op deze post of stuur me een bericht via het contactformulier.

Kor Bras

Ik ben Kor. Een keertje binnenlopen bij een wijnwinkel is inmiddels uitgemond in een ware obsessie met wijn, thee en gastronomie. Vond je dit artikel leuk? Volg me – via een van de links hieronder – en blijf op de hoogte van nieuwe artikelen.